Brighton Station - final refurbishment works

Brighton Station is a Grade II* listed building of architectural significance and is one of the major termini within the Southern Zone, UK. In 1994 a defects report was produced by Railtrack and in 1995 they commissioned a feasibility study to assess the options for refurbishment of the station. The study showed that the roof structure and fabric were in a poor state of repair. As a result of the corrosion to the main frames and individual cast iron brackets, it was apparent that under certain loading conditions a localised failure may have occurred. In 1996 Kier Rail were commissioned by Railtrack, under the Station Regeneration Programme, as Project Manager for the design development and implementation of the trainshed roof repairs. In July 1997 Kier Rail commenced the installation of a crash deck over the full area of the station and a birdcage scaffold to give access to the roof structure. The advantage of the crash deck was that it enabled the roof works to be carried out in a High Street environment while maintaining full working of the station below. Kier Rail and their scaffold subcontractor SGB began to investigate ways of installing the 2 tonne, 20m long beams across the tracks without being restricted to the strict possession regime available at Christmas only. Following several trials, SGB produced a lightweight modular conveyor cradle to span the gap, incorporating rollers to allow a beam to travel within. The first operation to be considered was the corrosion protection system to the main frames. Due to the poor condition of the existing steelwork, the considerable amount of structural repairs required and the high cost of future painting, it was decided that all steelwork would be grit blasted prior to the application of the protection system. The brief was to achieve a design life of 25 years to first major maintenance. The general design criteria adopted for the structural repairs was to meet current design standards, where this could be achieved without altering the original form. One of the most challenging areas for repair was in carrying out welding to the 120 year old wrought iron frame. There were some repairs which could not be welded due to the amount of sulphides in the wrought iron. In these cases bolted connections were substituted for the welds but at a greater cost. Where failures had occurred in more than 25% of a particular bracket, it was decided to replace these in total with mild steel replicas which are more durable apart from the handrail brackets which were replaced in new cast iron. All 1920s timber was replaced. Approval had been obtained from English Heritage for the use of an aluminium patent glazing system in place of the existing timber framed system. However the existing configuration and appearance of the timber system was to be replicated. The use of an aluminium patent glazing system gave a reduced whole life cost due to a reduction in future maintenance when compared to the existing system.

Language

  • English

Media Info

Subject/Index Terms

Filing Info

  • Accession Number: 01011779
  • Record Type: Publication
  • Source Agency: Transport Research Laboratory
  • ISBN: 0-947644-43-1
  • Files: ITRD
  • Created Date: Dec 19 2005 3:31PM