A VIADUCT FOR THE ENVIRONMENT

The article discusses the design of and method of construction used for the E Dale Road Viaduct, Derbyshire, built to replace an existing rail bridge built in 1930 to carry railway traffic from the Associated Portland Cement Manufacturer's Hope Works. Increased rail traffic made it necessary to not only replace the existing bridge but also to strengthen the Peaks Hole Culvert and to construct a pedestrian footbridge. The constructions required special attention to their design due to environmental considerations of the local countryside. The reinforced concrete, box-girder type viaduct was built directly alongside the old bridge, the new abutments being located on the existing embankments. Large longitudinal forces due to traction, braking and wind loads are carried by reinforced concrete raking struts at the north end, while the longitudinal reaction is carried by a horizontal plate anchor at the south end. The transverse reaction is carried by reinforced concrete foundations in conjunction with a retaining wall. /TRRL/

  • Availability:
  • Corporate Authors:

    Cement and Concrete Association

    52 Grosvenor Gardens
    London SW1W 0AQ,   England 
  • Authors:
    • BUTLER, A W
  • Publication Date: 1974-10-14

Media Info

  • Features: Figures; Photos;
  • Pagination: p. 34-35
  • Serial:
    • CONCRETE
    • Volume: 8
    • Issue Number: 9
    • Publisher: THE CONCRETE SOCIETY
    • ISSN: 0010-5317

Subject/Index Terms

Filing Info

  • Accession Number: 00096799
  • Record Type: Publication
  • Source Agency: Transport and Road Research Laboratory (TRRL)
  • Files: ITRD, TRIS
  • Created Date: Jul 15 1975 12:00AM