BUSES GET PINT IN HALF-PINT POT

Manchester's new Arndale bus station, which can handle over 1000 buses a day, was originally designed in the 1960's as part of a shopping centre. The author describes the new design which had to accommodate much larger buses within the same dimensions. To make the best use of the space "available, two "saw tooth" island platforms have been provided, each with eight boarding and alighting points. Buses can also use entrance and exits in both directions. Pedestrians have a segregated perimeter walkway providing all the necessary facilities for passengers. Precautions to combat vandalism are described. With only a 450 mm clearance for buses, fluorescent lighting is reflected off the tyrolean rendered roof to make the ceiling appear higher. Photo-electric cells control the light intensity at the entry and exit points to match internal and external conditions. The concrete floor slab has been waterproofed with an epoxy resin mortar, but rubber from the buses' tyres has caused difficulties with cleaning. A special ventilation system has been devised to cope with problems caused by the low profile of the building. (TRRL)

  • Corporate Authors:

    IPC Building and Contract Journals Limited

    Surrey House, 1 Throwley Way
    Sutton, Surrey SM1 4QQ,   England 
  • Authors:
    • Acton, P
  • Publication Date: 1980-1-31

Media Info

Subject/Index Terms

Filing Info

  • Accession Number: 00312273
  • Record Type: Publication
  • Source Agency: Transport Research Laboratory
  • Files: ITRD, TRIS
  • Created Date: Dec 30 1982 12:00AM