REINFORCED EARTH WALL ALLOWS ROAD WIDENING IN TIDAL ESTUARY

The building is described of a reinforced earth (RE) wall (in a marine environment) in which the technique utilizes the friction of soil against buried metal strips to form a unified structural wall. It was designed so as to resist hydraulic forces and resist corrosion from the saltwater. The structure which includes a facing of interlocking concrete panels, consists of a wall which is 1,100 ft long and 28 ft (maximum) high. Details are given of the preparotary work. A non reinforced concrete footing is stepped across the site to provide true line and grade for the 861 panels that face the wall on the side of a creek. The interlocking precast concrete panels are described which are linked by a series of corrosion-resistance 0.75 in. aluminum magnesium alloy dowels cast into the panels. The spaces between the panels are filled to prevent backfill material from washing through the joints. Horizontal joints are filled with cork and vertical gaps are sealed with a filter material. The structural integrity of the RE wall is provided by metal strips imbedded in lifts of compacted earth fill. Strips which are imbedded at right angles to the wall face are on 19.5 and 30.0-in. centers behind the concrete facing. They attach to tabs cast into the panels with 0.5-in. bolts. Vertical spacing of the 14-, 23-, and 28-ft-long strips is 7.5 in. near the top and bottom of the fill and 30 in. in between. The 44,000 cu. yd. of fill is placed in 6 to 9-in. lifts which are then rolled.

  • Availability:
  • Corporate Authors:

    McGraw-Hill, Incorporated

    330 West 42nd Street
    New York, NY  United States  10036
  • Publication Date: 1974-8-8

Media Info

  • Features: Photos;
  • Pagination: p. 40
  • Serial:

Subject/Index Terms

Filing Info

  • Accession Number: 00261591
  • Record Type: Publication
  • Files: TRIS
  • Created Date: Oct 22 1974 12:00AM